TINNITUS

28.03.2024 21:31

Jiný paradoxní pohled na TINNITUS >>

TINNITUS JAKO CESTA ZA KLIDEM


Foto: CESTA ZA KLIDEM


Obr.: HLUK V UŠÍCH, HLUK V MOZKU

Tinnitus představuje velice širokou škálu zvuků od šelestu, cvakání, jemného zvonění přes pískání až po velmi silné hučení v uších nebo jen v jednom uchu. Jedná se o zvuk, který nepřichází z nějakého vnějšího zdroje, ale o tzv. "Fantom sound" neboli Fantomový zvuk.

Tinnitus nepředstavuje nemoc, ale je symptomem vzniklým na základě souboru různých příčin.

Jednou ze známých příčin vzniku tinnitu je HLUK. Jedná se pouze o jeden druh tinnitu, a to způsobený vystavením se nadměrnému hluku, krátkodobě (koncerty), dlouhodobě (práce v hlučném prostředí - hudebníci, stavební dělníci, vojáci,...). Kdy mozek hlukem v uchu vyrovnává "mezeru", která vznikla ve sluchovém cortexu právě poničením sluchu hlukem. Neboť mozek nemá rád "gaps" - mezery (viz. níže odkaz na TED Talk. prof. Rauscheckera, který tento fenomén podrobněji vysvětluje). 

Ovšem, nutno zmínit, že vystavení se nadměrnému hluku s následným poškozením sluchu až ztrátou sluchu nemusí vyústit v tinnitus.


Tinnitus tedy nutně nevzniká pouze z této příčiny. Nejčastější příčinou je kombinace hluku a stresu.

Z mnohých výzkumů vyplynul fakt, že tento problém nevzniká v samotném uchu, ale vzniká přímo v mozku, konkrétně ve frontálním cortexu (limbický systém, který reguluje naše emoce) v EMOČNÍM CENTRU, centru radosti / štěstí a v návaznosti s tímto faktem vyvstala jedna z možností léčby a to podávání SEROTONINU a DOPAMINU a dále využití DBS - metody hloubkové stimulace mozku (využívané původně hlavně při těžkých depresích a Parkinsonově chorobě). 

Člověk s projeveným chronickým tinnitem má také narušen tzv. "Noise cancellation system" neboli Systém pro zrušení hluku >> zmíněné pojmy podrobněji viz. SKVĚLÁ přednáška (TED Talk) profesora kognitivní neurovědy s 35-ti letou zkušeností v oboru - Josefa Rauscheckera, Ph.D., D.Sc. (Neuroscience Georgetown University Medical Center Washington DC.): 

https://youtu.be/XGq3MXQlRJs?si=wOy3RcIyEv4aLq8o


Tinnitus představuje velice komplikovanou potíž s individuálním spouštěčem následné kaskády na sebe navazujících a propojených procesů v těle, které vyústí v ono zvonění, pískání, hučení v uších nebo jen v jednom uchu a ke které není možné přistupovat jinak než komplexně. 

Hlavním a nejčastějším původcem jeho vzniku je (kromě hluku) STRES, na který se "nabalují" doprovodné příznaky jako spasmus svalů vnitřního ucha, s ním související snížený průtok krve, s tím související změna tlaku, též útlak nervů, snížené hladiny neurotransmiterů SEROTONINU A DOPAMINU (někdy nazývané "hormony štěstí.") a tedy souvislost s úzkostí a depresí, nejčastěji kombinací obou stavů. 

Dále souvislost s hladinou cukru v krvi, insulinovou rezistencí >> viz. přednáška Dr. Berga včetně cviků a doplňku stravy:

https://youtu.be/Cbylubjzhhg?si=kRMYHZLgeGOcpWGU

https://youtu.be/3MDO8KB3zjk?si=PAVclQCxKW5wr4kl

Existují cviky, které na tinnitus velice účinně působí, jsou jednoduché a naučit se je můžete například od Dr. Mandella:

https://youtu.be/fFccMcU-ooc?si=9PXfMtRMDrc4JGwv

https://youtu.be/bqXXlyO4lK0?si=59xTRLq4t__1JaW9

Ze shora uvedeného vyplývá, že každý má SVŮJ INDIVIDUÁLNÍ TINNITUS a pokud se nejedná jasně a prokazatelně o poškození silným hlukem, je potřeba začít tinnitus řešit hloubkově a to až na emocionální úrovni (EFT TERAPIE). 

A rovněž zcela KOMPLEXNĚ tzn. z pohledu nejen zmíněné psychiky, ale i výživy, pohybu, relaxace, speciálních cviků přímo na tinnitus a ošetření ztuhlých svalů / trigger-pointů ve svalech v dané oblasti, z pohledu čelistí, čelistního kloubu, a celkové problematiky spojené s dutinou ústní, celkové postury - správného držení těla, úpravy nejen myšlenkových vzorců, ale i vzorců držení těla, z pohledu nervového systému, z pohledu stavu orgánů - konkrétně především ledvin >> vše toto pracuje společně v synergii a vzájemných souvislostech, neboť nejsme oddělené části, ale části propojené tvořící JEDEN CELEK.

Nic z toho nelze oddělit.


A co to pro vás, kdo již tinnitus v nějaké podobě zažíváte, znamená? Co dělat? 

V první řadě NASLOUCHAT MU, NASLOUCHAT SOBĚ, SVÉMU VNITŘNÍMU HLASU. 

Je to práce na sobě, cesta k sobě, cesta k vnitřnímu KLIDU. 

PARADOXNĚ PRÁVĚ HLUK, KTERÝ NELZE PŘESLECHNOUT, MŮŽE DOVÉZT ČLOVĚKA K OPRAVDOVÉMU KLIDU, POKUD HO TAK ZAČNE VNÍMAT. 

POKUD ZAČNE HLUK V UCHU VNÍMAT JAKO ROZHOVOR, VYÚSTĚNÍ NAŠEHO DOSAVADNÍHO ŽIVOTA, TEDY JAKO JEHO SOUČÁST, JAKO OSOBNÍ VZKAZ. VOLÁNÍ. 

Silný tinnitis považuji za stopku. Čas úplně se zastavit k onomu naslouchání.

Tak to nyní vnímám a vím, že je to tak moc těžké, když hučení v uchu dokáže člověka až paralyzovat, vyřazovat a skutečně velice výrazně omezovat v radostném prožívání života. 

Ale za to velké úsilí, KOMPLEXNÍHO PŘÍSTUPU a velké TRPĚLIVOSTI SE SEBOU SAMÝM ta

"CESTA ZA KLIDEM" 

prostě stojí. 

Zdraví 

Markéta 

PS: A také stojí za to si přečíst knihu Petra Studeníka, který se z tinnitu vyléčil, a který mimo jiné, jako efektivní pomoc uvádí zvukovou TRT terapii (Tinnitus Retraing Therapy), která představuje efektivní terapii, během které se pacient učí vnímat tinnitus jako přirozený a mnohofaktorový příznak – jako zvuk vnímaný uchem a také mozkem. Dochází tak k vědomému přehlížení rušivých tónů a cílem této terapie je přijetí tinnitu coby přirozené součásti života, což má nakonec vést k potlačení nepříjemného zvuku. Více na >> https://www.beztinnitu.cz/

Zpět

Kontakt

Ing. Markéta Sedláčková
Broumovská 82
Náchod - Malé Poříčí
54701

+420 776 521 877

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode