POTÍŽE SPOJENÉ S TRIGGER-POINTY V MM. SCALENI

03.02.2024 20:06





OŠETŘENÍ trigger-pointů v mm. scaleni

Mm. scaleni - lokace a funkce:

Lokace:

Musculus scalenus anterior

Začátek: C3–C6.

Úpon: 1. žebro (tuberculum m. scaleni anterioris).

Musculus scalenus medius

Začátek: C1–C7.

Úpon: 1. žebro, za m. scalenus anterior.

Musculus scalenus posterior

Začátek: C5–C7.

Úpon: 2. žebro.

Inervace: rr. ventrales nn. cervicalium C3–C8.


Funkce:

  • flexe krční páteře (oboustranná kontrakce);
  • rotace na opačnou stranu (jednostranná kontrakce);
  • táhne 1. a 2. žebro kraniálně (nádech)


Úspěšné lokalizování a následné ošetření mm. scaleni je odvislé od pochopení jejich vztahů se svalem sternocleidomastoideus. 

Scalenus anterior, ze všech scalenů, nejvíce vpředu umístěný sval, se nachází mezi svalem sternocleidomastoideus a krčními obratli a je téměř kompletně zakrytý. 

Scalenus medius se nachází za svalem scalenus anterior více ke straně krku s jeho dolní polovinou mimo sternocleidomastoideus. 

Scalenus posterior leží téměř horizontálně za svalem scalenus medius v jemně trojúhelníkové prohlubni těsně nad klíční kostí a pod předním okrajem trapézu. Scalenus minimus se nachází za svalem scalenus anterior a ne každý jej má. 

Mm. scaleni přiléhají těsně ke krku a jsou cítit jako tužší, pevnější než měkký a volnější sternocleidomastoideus. Při masáži jsou mm. scaleni přitlačovány k obratům pod nimi. 


Při masáži svalu scalenus anterior, který většinou představuje největšího “problémistu”, je nutné dostat prsty mezi m. sternocleidomastoideus a krční obratle. Aby toto bylo možné, je nutné nejprve uchopit m. sternocleidomastoideus mezi prsty a palec. Tak jako kdybyste jej chtěli masírovat. Potom pustit palec a prsty táhnout m. sternocleidomastoideus směrem k průdušnici. Smyslem je dostat prsty co nejvíce dopředu před páteř. V této pozici je možné stlačit scalenus anterior špičkami prstů proti obratům. Bolest v trigger-pointech ve scalenus anterior je velice silná s pocitem jako by byl stlačován samotný nerv. 

Rovnou můžete cítit symptom nebo přenesenou bolest, která má svůj původ právě v trigger-pointech ve scalenus anterior. Tento symptom nebo přenesená bolest mohou být v určité oblasti akcentované.

Masážní tah je proveden tlakem konečků prstů, kterými přejedeme přes sval směrem ke straně krku. Kůže krku by se měla pohybovat spolu s prsty. Na konci tahu, který je 2 až 3 cm dlouhý, uvolněte tlak, vraťte prsty na místo, kde jste začali a opakujte. 

Tato procedura by měla být prováděna podél zadního okraje m. sternocleidomastoideus, přičemž začínáme nahoře pod uchem a pokračujeme směrem dolů ke klíční kosti. 

Nejbolestivější trigger-pointy ve svalech najdete za m. sternocleidomastoideus v místě, kde se upíná ke klíční kosti. 

K masáži scalenus medius použijte stejný tah po straně krku.

Na jedno ošetření stačí 6 tahů na každém trigger-pointu. Tímto způsobem ošetřete šestkrát až osmkrát za den. Ve svalech byste měli najít asi 5 míst s intenzivní citlivostí.

Při masáži scalenus posterior přitlačte prostředníček pod přední okraj trapézu v blízkosti místa, kde se upíná na klíční kost. Přitlačte a táhněte prsty směrem ke krku paralelně s klíční kostí. Tento tah je také asi 2 až 3 cm dlouhý a měl by táhnout i kůži. Kost, kterou cítíte pod prsty během tahu je vrchní část 1. žebra. 

Neopomeňte ošetřit scalenus posterior může mít trigger pointy, i když v ostatních scalenech nejsou. 

Aby byla masáž scalenů efektivní a aby se neporušila kůže, musí být ostříhané nehty. Mm. scaleni patří mezi nejnáročnější svaly k pochopení, lokalizování a ošetření, ale každé úspěšné ošetření opravdu stojí za tuto námahu. Mm. scaleni jsou pravděpodobně zapojeny do jakékoliv myofasciální bolesti v horní části těla.








Zpět

Kontakt

Ing. Markéta Sedláčková
Broumovská 82
Náchod - Malé Poříčí
54701

+420 776 521 877

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode